Allt du behöver veta om däck

 

Vad betyder koden på däcket?
Många vet kanske inte på rak arm vilken dimension (dvs mått, se pkt 1, 2 och 4 nedan) däcken på bilen har. Ännu fler har inte en aning om vad däckets koder står för. Koderna hittar du på sidan av däcket.
Så här kan det se ut:
Däck med koder1. Däckets bredd i mm.
2. Däckets profilhöjd uttryckt i procent av dess bredd.
3. R:et står för radial, dvs att däckets armering, eller kord, är orienterad på tvärs mot hjulets rullriktning.
4. Storleken (i tum) på fälg som passar till däcket.
5. Däckets belastningsindex, dvs den maximala vikt däcket kan bära upp.120 betyder att däcket får bära max 1400 kg.
6. Hastighetsindex, dvs däckets rekommenderade maxhastighet.Q betyder max 160 km/h.

Alla fyra däck på bilen ska ha samma däckkod (punkterna 1-6).
Indextabeller hittar du på t ex www.köpadäck.se. På däcket kan det finnas även andra beteckningar, t ex datum för tillverkning (däck är färskvara), godkännande ECE-märkning, symbol för däckets rotationsriktning m m.

Mer fakta om däck hittar du på www.dackinfo.nu, www.stro.se och www.köpadäck.se.

 

Bra däck - en fråga om trygghet
Att ha bra och rätt sorts däck på bilen är en viktig bidragande faktor till trafiksäkerheten. Däck med bra grepp minskar dessutom ofta de konsekvenser en olycka får genom att i bästa fall få stopp på bilen eller åtminstone sänka dess hastighet innan själva kollisionsögonblicket.

GungaHär är några saker som kan vara livsviktiga att veta om däck:
• Välj alltid vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren.Det finns helt enkelt inga däck som är optimala i alla väder.
• Visst kan du plocka ut dubben ur dina dubbdäck. Men få inte för dig att använda dem som sommardäck. De är fortfarande vinterdäck.
• Säkerställ att alla däck runt om har ett bra mönsterdjup.Minst 1,6 mm på sommardäcken och minst 3 mm på vinterdäcken när det råder vinterväglag.
• Var noga med att samtliga däck är ungefär lika mycket slitna. Skulle det ändå vara skillnad ska de bästa däcken alltid sitta bak på bilen för att minska risken för sladd. Om du bara ska byta ut två däck ska de nya därför alltid monteras bak. Oavsett om din bil drivs på framhjulen, bakhjulen eller alla fyra.

Källa: Däckbranschens informationsråd

 

Sju bra däcktips!

1. Förvara däcken rätt. Mörkt, torrt och svalt bevarar gummit bäst.

2. Planera för och genomför däckbyte i tid. Lägg på vinterdäcken när temperaturen sjunkit under +5˚C.

3. Välj rätt vinterdäck efter dina behov. Det finns inga vinterdäck som passar överallt.Ta reda på vad som fungerar bäst där du brukar köra.

4. Undvik stora skillnader i slitage. Om det är skillnad ska alltid de däck som har bästa greppet sitta baktill, oavsett om du har en fram-, bak- eller fyrhjulsdriven bil.

5. Se till att du har rätt lufttryck. För lågt lufttryck sliter på däcken, försämrar vägegenskaperna och höjer bränsleförbrukningen.

6. Efterdra hjulbultarna efter däckbyte. Fem – tio mil är en lagom sträcka.

7. Anpassa körningen efter underlaget. Det blir inte ”sommar på vägen” bara för att du lagt på vinterdäcken.

Källa: Däckbranschens informationsråd.

 

Färska däck på bilen
Förutom att du ska ha rätt däck för årstiden och rätt mönsterdjup på dina däck, bör du också kontrollera att de inte är för gamla. Ett test som utfördes av tidningen Motorföraren år 2009 visade exempelvis att ett åtta år gammalt däck hade 22 meter längre bromssträcka än ett nytt.

Åldern på dina däck kontrollerar du genom att läsa av den fyrsiffriga kod som finns på sidan. Om koden till exempel är 3809 är däcket tillverkat vecka 38 år 2009.

Viktigt är förstås också att byta däck i tid – det vill säga redan innan kylan och halkan slår till.

 

 

När är det dags att byta däck?
Vinterdäcken med eller utan dubbar ska vara på när det är vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Mönsterdjupet på dina däck ska vara minst 3 mm. Dubbdäck är tillåtna 1/10 – 15/4 eller när det är risk för vinterväglag. Har du dubbdäck och kör med släp ska släpet också ha dubbade däck. Kör du på odubbade vinterdäck kan släpet ha dubbat eller odubbat. Har du fler funderingar hittar du mer viktig information här som kan hjälpa dig >>


Praktisk däckförvaring
SBM:s Däckpåsar hjälper dig förlänga livslängden på dina däck. Det blir enkelt att hantera däcken tack vare kraftiga handtag och man slipper bli smutsig. Tydliga markeringar visar var de olika däcken ska sitta.
Läs mer och beställ »

 

 Tillbaka till Trygghet & Trafik »